Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem to jeden z ulubionych obiadów moich dzieci. Ja też lubię ten przepis, bo jest szybki, łatwy i smaczny. Idealny na błyskawiczny obiad, przy którym się nie zmęczysz.

Moje dzieci uwielbiają makarony. Ja też, bo nie narobię się, a efekt w postaci zjedzonego obiadu jest. Makrony podaję zwykle z patelni, w której mieszam go ze świeżo zrobionym sosem.

 

Co potrzebujemy (porcja dla 4-5 osób):


  • makaron penne 500 g
  • tuńczyk w sosie własnym 2-3 puszki
  • cebula (może być też czerwona)
  • śmietana 18% ok. 200 ml
  • sól, pieprz
  • pietruszka lub szczypiorek
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:


  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobno w kostkę do zeszklenia.
  3. Dodać tuńczyka z puszki.
  4. Posolić i popieprzyć do smaku.
  5. Dodać śmietanę tak, aby nie było zbyt sucho.
  6. Wymieszać z makaronem.
  7. Posypać pietruszką lub szczypiorkiem.

Makaron z tuńczykiem

Pół godziny i mamy pyszny obiad gotowy!

Inne wypróbowane przeze mnie przepisy z makaronem:

Smacznego!

  • lubię makaron z tuńczykiem, więc chętnie skorzystam z przepisu. ja zazwyczaj jadłam taką bardziej ubogą wersję bez sosu 😉

    • Ja też tak jadłam, ale coś mi ten tuńczyk rozsypywał i nie kleił do makaronu. Pomysł ze śmietaną był jak najbardziej trafiony. Polecam!

  • Prosty przepis na już. Idealny na dni, kiedy nie mamy czasu a w brzuchu burczy 😉

    • Dlatego zawsze mam w spiżarni kilka puszek tuńczyka, bo jak już nic nie mam, to robię makaron w tej wersji i wszyscy są zadowoleni. Ja też, bo się nie namęczę 🙂