Pierś z kurczaka w sosie pomidorowo – paprykowym z Fetą

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowo – paprykowym z Fetą

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowo – paprykowym z fetą wrzuconą w kawałkach to był obiad na szybko, bo dzieci stały głodne, a ja nie miałam żadnego innego pomysłu. Jestem słaba z improwizacji, ale trzy głodne buzie dodały mi animuszu! I wyszło pysznie.

 

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowo – paprykowym z fetą


Naprawdę, potrzeba na to danie nie więcej niż pół godziny. Kiedy przychodzę po południu z pracy z dziećmi i wszyscy już od progu pytają, co ugotuję na obiad, to muszę to zrobić szybko i tak, żeby wszystko zjedli. Jeśli nie przesadzę z pikantnymi przyprawami, słyszę tylko pomruki zadowolenia.

 

Co potrzebujemy?


Składniki:

– piersi z kurczaka 500 g
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebulę
– passatę pomidorową 350 ml lub sos Arrabiata (można też wymieszać oba sosy, jeśli nie lubicie ostrego)
– arrabiattę (sos pomidorowy z papryką chilli) 100-150 ml (w zależności jak ostra ma być potrawa)
– ser typu Feta 270 g (całe opakowanie)
– zieloną pietruszkę do posypania
– sól

 

Jak przygotować?


Przygotowanie jest bardzo proste. Podsmażamy  cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy kilka minut. Dodajemy passatę i arrabiattę i gotujemy przez 8-10 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę Fetę. Chwilę gotujemy, przyprawiamy i na koniec posypujemy pietruszką. Podajemy z ryżem.

Smacznego!

Polecam inny przepis na obiad z piersi z kurczaka:

Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą