Polędwica wieprzowa z kuchni Lidla

Polędwica wieprzowa z kuchni Lidla

Dziś kuchnia Lidla w moim wykonaniu i polędwica wieprzowa w sosie pomarańczowo – imbirowym. No bo, kochane, święta świętami, ale obiad niedzielny dla męża trzeba zrobić! Ponieważ mąż kupił wcale nietanią polędwicę wieprzową, potrzebna jej była odpowiednia oprawa. Ja niestety jestem beztaleńciem kuchennym – zawsze szukam przepisów łatwych, dobrze opisanych i bez dziwnych dodatków. Ten taki był, wyszło smacznie i wyglądało bardzo smakowicie!

Zajrzałam do internetu jak zwykle i weszłam na kuchnię Lidla. Na pierwszy rzut oka polędwica w sosie pomarańczowo – imbirowym wydawała się trudno do zrobienia. Ale akurat miałam wszystkie składniki, no prawie. Zabrakło kolendry i papryczek, ale dałam zwykłą paprykę i pietruszkę. Postanowiłam zmierzyć się z zdaniem.

polędwica wieprzowa

Co potrzeba:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej, umytej, osuszonej
  • posiekany zest z 1/2 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany + 2 ząbki drobno pokrojone
  • niewielka ilość soli
  • 1 duża szczypta imbiru w proszku
  • sok z 1 1/2 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej
  • niewielka ilość pieprzu
  • 2 średnie marchewki, umyte, obrane, pokrojone w paseczki (ok. 5 cm długości)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • 1 por, umyty, pokrojony w półtalarki
  • 2 papryczki pikantne, umyte, pokrojone w paseczki na skos
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, obranego, startego na tarce
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka gałązek kolendry, umytej, posiekanej

polędwica wieprzowa


Przy okazji obejrzałam video z procesu tworzenia potrawy. Bo co to jest zest z 1/2 pomarańczy? Myślałam, że zestaw, no ale jaki zestaw? Ha! A to skórka pomarańczowa wycięta takim specjalnym nożykiem w cieniutkie paseczki. Nożyka oczywiście nie mam (ale kupię na pewno!), więc pomogłam sobie obieraczką do ziemniaków. Wycięły mi się kawałki skórki, a potem i tak trzeba było to posiekać. Film super. Oczywiście musiałam dawać ciągle na stop, bo nie nadążałam za Pascalem, ale powoli, powoli i wyszło!

Po raz pierwszy dobrodziejstwo kuchni na żywo doceniłam, kiedy po raz pierwszy robiłam gołąbki i nie wiedziałam jak wykroić głąb z kapusty 🙂 A na filmie elegancko było pokazane, więc poradziłam sobie całkiem całkiem.

Wracając do polędwiczki. Cały przepis znajdziecie tu: przepis na polędwiczkę wieprzową z warzywami w sosie pomarańczowo – imbirowym.

A na deser szybki kisiel z wyciśniętego soku z pomarańczy podany w skórkach pomarańczy pozostałych po wyciśnięciu soku (trzeba zagotować sok z mąką ziemniaczaną – ja dałam na szklankę soku 1 łyżkę).

kisiel z soku pomarańczowego

<

p style=”text-align: center;”>