Przepis na muffinki gruszkowo – imbirowe

Przepis na muffinki gruszkowo – imbirowe

Dziś mam dla was prosty przepis na muffinki gruszkowo – imbirowe. To bardzo dobry deser, szybko się go robi, ba, nawet nie trzeba wyciągać miksera. Akurat na śniadanie albo na podwieczorek, kiedy dzieci biegają za tobą i pytają “Mamo, a jest coś słodkiego?”.

przepis na muffiny

Przepis zaczerpnęłam z książki “Nigella ekspresowo”, którą kiedyś kupiłam zwabiona słowem “ekspresowo”. Ogólnie Nigellę lubię przede wszystkim za jej kobiecość, ale też jej podejście do przygotowywania potraw, takie bez stresu, że będzie za tłuste lub za słodkie. I, o ile z tej strony ją podziwiam, to jej receptury są według mnie zbyt wydumane. Aby cokolwiek przygotować, trzeba mieć różne dziwne przyprawy, dodatki, których nie ma się na co dzień w domu, a nawet rodzaj mięsa czy warzyw, które bardzo rzadko, przynajmniej ja, kupuję. Dlatego nie wiem czy w ogóle coś ugotowałam z tej książki.

przepis na muffiny

Jednak po latach wpadła mi ona w ręce i zaczęłam przeglądałam ją z ciekawości. Wszak czasy się zmieniają, dorobiłam się spiżarki (może nie takiej jak ma Nigella), ale mam w niej różne przetwory, przyprawy i składniki, z których kiedyś nie korzystałam, a teraz używam do różnych potraw. Może te przepisy już nie będą się wydawały takie trudne do zrobienia? 

Przewracając stronę za stroną i odrzucając po kolei potrawy, których na pewno nie ugotuję, nagle wzrok mój padł na przepis na muffinki. Tak! Muffinki chodziły za mną od dłuższego czasu, ale nie mogłam się zebrać, żeby je zrobić. Tutaj akurat miałam łatwą, szybką recepturę i wszystkie, o dziwo, akurat składniki. Nic, tylko robić!

przepis na muffiny

Składniki:

250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru*
75 g brązowego cukru trzcinowego i po 1/2 łyżeczki do posypania każdej muffinki
1 łyżeczka mielonego imbiru
140 ml kwaśnej śmietany
125 ml oleju roślinnego
1 łyżka miodu
2 jajka
1 duża gruszka obrana i pozbawiona gniazda, pokrojona w małą kostkę
* dałabym mniej cukru, ponieważ muffinki wyszły bardzo słodkie, powiedziałabym, że za słodkie. Wsypcie połowę i spróbujcie, czy masa nie jest zbyt słodka.

przepis na muffiny

Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C i wyłóż foremki do muffinek papilotkami (ja zrobiłam bez, bo nie miałam akurat papilotek).
2. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, drobny cukier, cukier trzcinowy i mielony imbir do miski.
3. Do drugiej miski wlej kwaśną śmietanę, olej, miód oraz jajka i wymieszaj. Połącz z sypkimi składnikami.
4. Na koniec dodaj pokrojoną gruszkę i nałóż równą ilość ciasta do foremek.
5. Oprósz muffinki cukrem trzcinowym i piecz 20 min. Ostudź trochę, najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe.
Wychodzi ok. 12 muffinek.

przepis na muffiny

 

przepis na muffiny

Zachęcam również do skorzystania z przepisu na szarlotkę, który znajdziecie tu.

Smacznego!