Sos serowy na szybki obiad

Sos serowy na szybki obiad

Wysłałam starsze dzieci na wakacje do babci. Nie minęły dwa dni kiedy babcia dzwoni:

– Powiedz mi, jak się robi sos serowy, bo dzieci chcą makaron z sosem serowym.

Pamiętam jeszcze sto lat temu, kiedy nie mieliśmy dzieci i nie było blogów kulinarnych, naszą sztandarową potrawą serwowaną przy okazji wizyt gości były zapiekane brokuły i kalafior z serem serowym. Ten sos serowy kupowałam w torebce, smakował dobrze i do głowy mi nawet nie przyszło, żeby go zrobić samemu. Aż urodziły się dzieci i zaczęłam zwracać uwagę na etykietki, a tym samym unikać gotowania z torebki. Któregoś razu nie miałam fixu, a zachciało mi się makaronu z sosem serowym. Okazało się, że taki sos jest bardzo prosty do zrobienia, a przy okazji można zrobić przegląd lodówki i wrzucić wszystkie sery, jakie mamy w lodówce: pleśniowe, brie, żółte, topione (my winiarze mamy zawsze podstawowy zestaw). 

Przepis na sos serowy:
Do rondelka wrzucam 2 łyżki masła i jak się roztopi dodaję 2 -3 łyżki mąki. To mieszam kilka minut aż zasmażka zacznie się rumienić. Potem dodaję około pół rondelka mleka, robię to stopniowo i cały czas mieszając. Kiedy sos trochę zgęstnieje dodaję sery. Zwykle kupuję pleśniowy Lazur i jakiś brie, ale dodawałam też ser topiony gouda, gorgonzollę, żółty, mozzarellę, parmezan. Starczą dwa serki, np. Lazur i brie. Sos zgęstnieje od tych serów, trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ilością serów, ale w razie czego można dolać mleka. Do smaku dodaję sól, pieprz, gałkę muszkatołową i pieprz cayenne.

Z czym to podać?
– gotuję makaron muszle albo taggiatelle i podaję tylko z sosem albo z sosem i brokułami;
– dodaję do tego jeszcze kurczaka pokrojonego w paski i podsmażonego;
– robię zapiekankę z brokuł i kalafiora polanego tym sosem.

Moje dzieci się tym zajadają. Z wyjątkiem brokuł oczywiście.

Polecam podobny przepis: Pierś z kurczaka w sosie serowym ze szpinakiem