
Makaron z tuńczykiem to jeden z ulubionych obiadów moich dzieci. Ja też lubię ten przepis, bo jest szybki, łatwy i smaczny. Idealny na błyskawiczny obiad, przy którym się nie zmęczysz.
Moje dzieci uwielbiają makarony. Ja też, bo nie narobię się, a efekt w postaci zjedzonego obiadu jest. Makrony podaję zwykle z patelni, w której mieszam go ze świeżo zrobionym sosem.
Co potrzebujemy (porcja dla 4-5 osób):
- makaron penne 500 g
- tuńczyk w sosie własnym 2-3 puszki
- cebula (może być też czerwona)
- śmietana 18% ok. 200 ml
- sól, pieprz
- pietruszka lub szczypiorek
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy al dente.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobno w kostkę do zeszklenia.
- Dodać tuńczyka z puszki.
- Posolić i popieprzyć do smaku.
- Dodać śmietanę tak, aby nie było zbyt sucho.
- Wymieszać z makaronem.
- Posypać pietruszką lub szczypiorkiem.
Pół godziny i mamy pyszny obiad gotowy!
Inne wypróbowane przeze mnie przepisy z makaronem: