Pierś z kurczaka w sosie serowym ze szpinakiem

Pierś z kurczaka w sosie serowym ze szpinakiem

Pierś z kurczaka w sosie serowym ze szpinakiem to taka modyfikacja makaronu w sosie serowym, ale ponieważ moje dzieciaki uwielbiają ten sos, znów im te danie przypadło do gustu.

To, co lubię: całość robi się w pół godziny. W dodatku dobrze smakuje. Moje dzieci, jako fani sosu serowego, zjedzą go pod każdą postacią. A ponieważ zapotrzebowanie na ten składnik zgłaszają mniej więcej co trzy dni, aby się nie znudziło, przygotowałam inną wariację na temat sosu serowego. Zatem, voila:

Pierś z kurczaka w sosie serowym ze szpinakiem


Składniki (na 4-5 osób):

– jedna podwójna pierś z kurczaka
– świeży szpinak baby (jedna torebka 150g)
– śmietana 18% (duże opakowanie 330g)
– ser Gordonzola 200g (można też inny pleśniowy, np. Lazur)
– czosnek 2 ząbki
– sól, pieprz, ostra papryka
– ryż 2 torebki 150 g

 

Pierś z kurczaka w sosie serowym ze szpinakiem

 

Pierś z kurczaka w sosie serowym ze szpinakiem

 

Pierś z kurczaka w sosie serowym ze szpinakiem

Sposób przygotowania


  1. Piersi myjemy, czyścimy i osuszamy. Następnie kroimy w poprzek na cienkie plastry (mi wychodzi ok. 8 szt.). Solimy i pieprzymy.
  2. Gotujemy ryż
  3. Następnie smażymy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła.
  4. Szpinak myjemy i osuszamy. Smażymy na oliwie aż zwiotczeje. Dodajemy rozgnieciony czosnek.
  5. Do szpinaku dodajemy śmietanę i zagotowujemy. 
  6. Do sosu dodajemy ser pokruszony na kawałki. Czekamy aż się rozpuści.
  7. Do sosu dodajemy usmażone piersi i chwilę dusimy. 
  8. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
  9. Podajemy z ryżem.

Smacznego!

Inne przepisy z kurczakiem:

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym z Fetą