Potrawka z fasolą, kukurydzą i pomidorami

Potrawka z fasolą, kukurydzą i pomidorami

Dzisiaj postanowiłam zrobić przegląd spiżarni i lodówki i wyszła mi z tego potrawka z fasolą, kukurydzą i pomidorami. Składników było oczywiście więcej, ale wszystko razem zajęło mi około 20 minut przygotowań i 40 duszenia. Potrawkę można podać z ryżem i jest trochę pikantna.

Lubię potrawki, bo często przy gotowaniu pomaga mi mój najmłodszy syn, który lubi dodawać składniki i przyprawy, a w takiej potrawie to naprawdę dużo się dodaje różnych warzyw i innych dodatków, więc jest fajna zabawa. Często też nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkiego, więc mam obiad z głowy na drugi dzień. Poza tym potrawką jest prosta w przygotowaniu i nie potrzeba do niej większej filozofii.

Potrawka z fasolą, kukurydzą i pomidorami


To miała być meksykańska potrawka, ale dałam, co miałam pod ręką i trochę wyszło danie pomieszane z innymi smakami. Ale w rezultacie smak był dobry i wszyscy zjedli swoje porcje w całości.

Co potrzebujemy (porcja na 4-5 osób):

  • 2 czerwone cebule (ja dodałam jeszcze jedną białą)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • puszka fasoli
  • puszka pomidorów krojonych
  • puszka kukurydzy
  • pół puszki mleka kokosowego
  • natka pietruszki
  • pół łyżeczki chilli
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania


  1. Cebulę, czosnek i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
  2. Dodać wszystkie sypkie przyprawy oprócz soli i pieprzu.
  3. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory, papryczkę chilli i kukurydzę.
  4. Danie dusić przez 20 min.
  5. W tym czasie zagotować wodę na ryż i wstawić 2 torebki.
  6. Do potrawki dodać fasolkę i dusić przez kolejne 20 min.
  7. Na koniec dodać mleczko kokosowe i chwilę gotować bez przykrycia (jakieś 5 min.)
  8. Dodać sól i pieprz do smaku.
  9. Posypać pietruszką.
  10. Podać z ryżem.

Smacznego!