Świetny sos do ryby

Właściwie to nie wiem skąd mam przepis na ten sos do ryby, ale kartka jest stara, poplamiona i podarta. Oznacza to tylko tyle, że często korzystam z tego przepisu, bo sos jest świetny i nadaje się zarówno do pstrąga, jak i do łososia (na innych rybach nie próbowałam, ale myślę, że też będzie pasował). Do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu. A to dla takich beznadziejnych kucharek jak ja, jest bardzo ważne :).

Powiem szczerze, że ostatnio jak przygotowywałam rybę na obiad aż sama byłam zdziwiona jak to szybko poszło. Mąż zakupił wielkiego łososia w całości, ale wypatroszonego.  Musiałam go tylko trochę oczyścić i pokroić na dzwonka.   

łosoś

Łososia przy prawiłam solą i pieprzem i posypałam rozmarynem.

 łosoś 

Postanowiłam udusić go na parze w moim nowym piekarniku parowym (polecam!). Jak się okazało po 15 minutach łosoś był gotowy, a ja w tym czasie przygotowałam sos.

sos do ryby

Składniki:

szklanka śmietany
2 łyżki chrzanu
1 duże kwaśne jabłko
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku.

Składniki trzeba wymieszać ze startym jabłkiem i umieścić w lodówce. Ja miałam śmietanę z lodówki, więc sos był od razu zimny, ale lodówka jest tu bardzo ważna, ponieważ cały myk polega na tym, żeby połączyć zimne z gorącym i ostre z delikatnym. 

łosoś

Sos nadaje się też do grillowanego sreberku pstrąga. Rybę trzeba nadziać koprem, cytryna i czosnkiem, a pod koniec grillowania można otworzyć folię i  dodać na wierzch duży kawałek masła, żeby skórka była chrupiąca. 

Polecam, wszak sezon grillowy tuż, tuż!

Polecam również na szybki obiad sos serowy.

Może ci się również spodobać
1 komentarz
  1. marzena

    PYYYCHA! Obslinilam klawature

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dziękujemy z pozostawienie komentarza.