Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą to kolejny obiad, który zrobisz w pół godziny. Główny punkt programu to ciągnąca się mozzarella, którą uwielbiają moje dzieci. Do tego łagodny smak i zapach bazylii i pomidorów. Kto tego nie lubi?

 

Co potrzebujemy (porcja na 4 – 5 osób):


– 2 piersi z kurczaka

– 2 puszki krojonych pomidorów

– kulka mozzarelli

– ząbek czosnku

– sól, pieprz, przyprawa do włoskich dań (ewentualnie oregano, bazylia, tymianek, cząber, chili, cukier)

– świeża bazylia 

– ryż (2 torebki)

 

Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

 

Sposób przygotowania:


  1. Nastawiamy ryż (u nas wystarczają 2 torebki).
  2. Piersi umyć i wysuszyć, następnie pokroić wzdłuż na cienkie kotlety (mi wychodzi jakieś 8 szt.), posolić i popieprzyć.
  3. Przygotowane kotlety obsmażamy na rozgrzanym oleju.
  4. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Dodajemy pomidory z puszki i chwilę gotujemy na średnim ogniu, żeby sos trochę odparował.
  6. W międzyczasie doprawiamy solą i przyprawą do włoskich dań.
  7. Na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli i zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię, żeby mozzarella się rozpuściła. Ciągnący się ser to clue programu dla moich dzieci.
  8. Danie posypujemy świeżą bazylią i podajemy z ryżem.

Dzieci twierdzą, że kurczak przygotowany w taki sposób, jest pyszny i zjadają całą porcję. Dla mnie to mega komplement, bo przecież jak dzieciaki zjadają wszystko z talerza, to się każdej mamie serce cieszy.

Inne przepisy z kurczakiem w tle:

Kurczak po portugalsku

Szaszłyki drobiowe