Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą to kolejny obiad, który zrobisz w pół godziny. Główny punkt programu to ciągnąca się mozzarella, którą uwielbiają moje dzieci. Do tego łagodny smak i zapach bazylii i pomidorów. Kto tego nie lubi?
Co potrzebujemy (porcja na 4 – 5 osób):
– 2 piersi z kurczaka
– 2 puszki krojonych pomidorów
– kulka mozzarelli
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, przyprawa do włoskich dań (ewentualnie oregano, bazylia, tymianek, cząber, chili, cukier)
– świeża bazylia
– ryż (2 torebki)
Sposób przygotowania:
- Nastawiamy ryż (u nas wystarczają 2 torebki).
- Piersi umyć i wysuszyć, następnie pokroić wzdłuż na cienkie kotlety (mi wychodzi jakieś 8 szt.), posolić i popieprzyć.
- Przygotowane kotlety obsmażamy na rozgrzanym oleju.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodajemy pomidory z puszki i chwilę gotujemy na średnim ogniu, żeby sos trochę odparował.
- W międzyczasie doprawiamy solą i przyprawą do włoskich dań.
- Na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli i zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię, żeby mozzarella się rozpuściła. Ciągnący się ser to clue programu dla moich dzieci.
- Danie posypujemy świeżą bazylią i podajemy z ryżem.
Dzieci twierdzą, że kurczak przygotowany w taki sposób, jest pyszny i zjadają całą porcję. Dla mnie to mega komplement, bo przecież jak dzieciaki zjadają wszystko z talerza, to się każdej mamie serce cieszy.
Inne przepisy z kurczakiem w tle:
Prosty i pewnie pyszny sposób na podanie kurczaka, to lubię! :)