Pieczone udka po portugalsku

Pieczone udka po portugalsku to jeden z moich ulubionych przepisów na drób. Na tą recepturę trafiłam przypadkowo – kupiłam kolejną książkę z serii “Łatwe potrawy”. Po zapoznaniu się z zawartością, okazało się, że tak prosto nie będzie jak mi się wydawało, bo zazwyczaj nie mam pod ręką tak wymyślnych składników i przypraw, których było tu pełno. Jednak ta książka przydała się, bo znalazłam w niej jednak coś dla siebie. I to był kurczak, a wersji łatwiejszej udka, po portugalsku.

Gdy pierwszy raz przygotowałam tego kurczaka, zaskoczył mnie jego smak. Zwykle bowiem piekłam go na ostro albo w ziołach, nigdy jednak w marynacie z cytryną. Byłam zdziwiona jego lekko cytrynowym smakiem. Poza tym wyglądał bardzo smakowicie i na dobre zagościł na moim stole. Z czasem zaczęłam też robić pieczone udka, podudzia i inne części kurczaka według tego przepisu. 

Przede wszystkim przygotowanie i sam proces pieczenia jest łatwy, choć wymaga czasu (cały kurczak piecze się 2 godziny, trochę krócej, bo 1,5 godziny, zajmuje upieczenie części kurczaka, na przykład udek, podudzi lub piersi). W trakcie pieczenia kurczaka trzeba polewać marynatą, jest wtedy bardziej soczysty.

Co potrzebujemy (na 4 porcje):


1 kurczak (1,6 kg) lub części kurczaka
1 czerwona papryczka chili, oczyszczona z nasion i drobno posiekana (chyba że lubimy pikantnego kurczaka – wtedy dodajemy dwie papryczki razem z nasionami) 
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki soli
1/2 szklanki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka grubo posiekanego świeżego oregano (ja dodałam suszonego z torebki)

2 metalowe szpikulce (w przypadku kurczaka, ale niekoniecznie).

Udka po portugalsku

Udka po portugalsku

Udka po portugalsku

Udka po portugalsku

Sposób przyrządzenia:


  1. Nagrzać piekarnik do 160 st.C
  2. Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przecinamy nożycami do drobiu kości wzdłuż kręgosłupa z dwóch stron, tak aby wyciąć kręgosłup i go wyjąć. Kurczaka układamy piersiami do góry i mocno naciskamy na mostek aż kość się złamie i kurczak będzie płaski. Nakłuwamy szpikulcem udko, mostek i przeciwległe skrzydełko, z drugim robimy to samo, tylko z drugiej strony, szpikulce mają się skrzyżować. Łatwiej jest w przypadku udek lub innych części kurczaka, bo nie trzeba robić nic oprócz mycia i suszenia.
  3. Pozostałe składniki mieszamy w miseczce.
  4. Kurczaka ułożyć w żaroodpornym, piersiami do góry i polać sokiem cytrynowym z przyprawami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia 2 godziny, aż skórka się zrumieni i mięso będzie miękkie. Podczas pieczenia mięso od czasu do czasu polać wytworzonym sosem. Tak samo postępuję z udkami, z tą różnicą, że wygodniej mi ułożyć je na blasze. Udka pieką się około 1,5 godziny. 

Udka po portugalsku Udka po portugalsku

Udka po portugalsku można podać z pieczonymi ziemniakami pokrojonymi w ósemki. Polecam też zostawić udka w marynacie na kilka godzin i upiec na grillu.

Sukces gwarantowany! Życzę smacznego!

Może ci się również spodobać
1 komentarz
  1. […] Pieczone udka po portugalsku – pyszny kurczak w cytrynowej marynacie. […]

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dziękujemy z pozostawienie komentarza.